Afdrukken

Noordeloos - Superjammer dat het weer zaterdag en maandag niet meewerkte bij de eerste motorcross van Noordeloos. Dat weerhield wellicht menig toeschouwer om het evenement bij te wonen. Zij die wél kwamen zagen boeiende motorsport. Het moddergevecht in de klei van Noordeloos.

Spectaculaire sprongen waren er voldoende te zien op de motorcrossbaan in Noordeloos.

Wat opvalt is de professionele entourage. En het feit dat motorcrossers en hun aanhang één grote familie vormen. Iedereen kent iedereen. "Dat maakt het ook zo leuk om naar de wedstrijden van mijn man te gaan", vertelt Corrie de Groot. Haar man is motorcrosser Cees de Groot uit Meerkerk. Een van de deelnemers in de liefhebbersklasse. De jongens uit de regio. Voor die klasse zijn veel mensen komen kijken. Maar uitgerekend als die van start gaat valt de regen met bakken uit de hemel. De baan wordt spiegelglad. Cees ligt op de zevende plaats, maar Corrie verwacht dat hij nog wel een paar plaatsen zal opschuiven. "Doet hij meestal", zegt ze. Zoontje Laurens heeft in zijn wandelwagen meer belangstelling voor de knuffel. Geeft niet, want zijn ouders vinden het ook best als hij later naar volleybal gaat. Cees schuift niet op maar eindigt in de eerste manche als negende.

Nol Bikker, de man die dit hele spektakel overhoop gehaald heeft doet ook mee. Hij heeft een slechte start: pal voor hem gaat er een onderuit. Nol wordt niet boos want de brokkenpiloot is toevallig wél een goede Kawasaki-klant. Al jaren. Na de race moet Nol als organisator weer snel aan de bak. Hij is overal en overal. Even munten brengen. Even een fust aanslaan. "Ik zal er financieel zeker niet uitspringen. Jammer dan. Maar het is toch een prachtig evenement, niet dan? Vooral mogelijk gemaakt dankzij HABO, Wallaard en Daniel Blokland die het parcours hebben aangelegd. " Het is genieten. Al zitten oren, ogen en mond intussen vol modder en is het terrein door de bui veranderd in een glijbaan. Maar de zon breekt door.

Opa Jan de Kruijff uit Heukelum glundert omdat kleindochter Lianne Muilwijk weer oppermachtig is. We ontdekken dat ook Nieuwpoort in de persoon van de 17-jarige Raymond Batens een motorcrosser binnen de vesting heeft. Een echte, want hij komt uit in de MX 2 juniorenklasse en wordt in beide manches verdienstelijk twee keer derde. Matthew Verhagen en Martk van Muijlwijk uit Meerkerk, beiden lyceum leerlingen, zien het allemaal voor het eerst. Of ze later ook gaan crossen? Ze denken van niet. Dure sport. Daar moet je heel wat vakken voor vullen. Bas Schakel, wie kent hem niet, is er met zijn buurjongen die altijd helpt op de boerderij. De Binnenwaard maakt voor het eerst kennis met het motorcrossen. Het smaakt duidelijk naar meer!

BRON: Het Kontakt Alblasserwaard